Бившият правосъден министър и съдия Антон Станков е скептичен, че главният

...
Бившият правосъден министър и съдия Антон Станков е скептичен, че главният
Коментари Харесай

Според Антон Станков ВСС едва ли ще отстрани Гешев |

Бившият правосъден министър и арбитър Антон Станков е песимистичен, че основният прокурор Иван Гешев ще бъде отхвърлен от Висшия правосъден съвет, откакто министър Янаки Стоилов внесе искане за това.

Не мисля, че настояването, което е внесъл правосъдният министър Янаки Стоилов, ще се увенчае с триумф и то не заради някакви юридически проблеми, а по-скоро заради постоянните болшинства във Висш съдебен съвет, които са очевидно на страната на основния прокурор Иван Гешев.

Предсрочното преустановяване на мандат е само вероятната дисциплинарна процедура във връзка с така наречен „ трима огромни “ – основният прокурор и двамата ръководители на висши съдилища, а в тази ситуация това се желае заради уронване на престижа на правосъдната власт, уточни в предаването " Тази събота и неделя " Станков.

Това дисциплинарно произвеждане обаче е по-особено, изясни той:

За разлика от другите дисциплинарни производства, които са доста в детайли записани в Закона за правосъдната власт, правила тук няма. Висш съдебен съвет има няколко избора пред себе си – първият е в едно съвещание да „ отупа “ въпроса и да го завърши. Вторият метод е да одобри краткотрайни правила за разглеждане на това предложение, тъй като такива липсват в закон. Те би трябвало да бъдат доста аналогични с тези в дисциплинарното произвеждане, а точно да се дефинират докладчици по тематиката, които да показват отчет пред пленума на Висш съдебен съвет за допустимостта на такова искане. Ако Висш съдебен съвет реши да одобри тази процедура и излезе с решение, че обстоятелствата от министъра на правораздаването се откриват, тогава той има право да предложи на президента да приключи предварително мандата на настоящия основен прокурор.

Процедурата може да отнеме доста време, разясни Антон Станков.

„ Много се зарадвах на проектокабинета на „ ИТН, тъй като видях младежи, които несъмнено не познавам, скърбя, че Николай Василев го „ отнесе “ по подобен метод, само че това е политиката. Нека и младежите, които желаят да влязат в политиката, знаят, че ги чакат мръсни, кални номера. Системата не се трансформира единствено с дипломите, а с качества, непримиримост и ясна визия какво желае да се реализира “, коментира още някогашният правосъден министър.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР